DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ AFİŞ TASARIM YARIŞMASI

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ

“Sözlük Özgürlüktür”

EN İYİ CÜMLE/AFİŞ YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

AMAÇ: Dilimizin Zenginlikleri “En İyi Cümle/Afiş Yarışması” ile Türkçedeki sözlerin bütününü, söz hazinesini, söz dağarcığını, kelime hazinesini, kelime Kadrosunu ve vokabüler sistemini tanımlayan söz varlığının bireyler arası iletişimde kullanılması, söz varlığının öneminin sadece bununla sınırlı kalmayıp bireyin anlama ve anlatma becerisini de etkilemesi,  dil kullanımını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımaları, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmaları ve düşünce dünyalarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

EN İYİ CÜMLE/AFİŞ YARIŞMASI KATILIM ŞARTLARI

En iyi cümle/afiş yarışması, Dilimizin Zenginlikleri Projesi proje kılavuzunda yer alan Ek 4, Ek 5 ve Ek 6 Eylem Planlarındaki faaliyet çerçevesinde hazırlanmıştır.

1. Öğrenciler yarışmaya yalnızca bir (1) cümle/afiş ile katılabilir.

2. Cümle/afiş özgün bir şekilde tasarlanıp hazırlanmalıdır.

3. Cümle/afişi hazırlayan öğrenci, tasarımı yaparken elle tasarım yapacaktır. Ofset baskılı tasarımlar değerlendirmeye alınmayacaktır.

5. Cümle/afişin konuları şu şekildedir:

İlkokullarda: Çocuk Şiirleri Antolojisi kitabından okunan bir şiirde yer alan bilinmeyen kelimelerden seçilecek en az üç kelimenin yer alacağı anlamlı bir cümle ve afiş oluşturulması

6. Afiş ölçüleri ilkokul kademesi için 35X50 cm olmalıdır.

7. Cümle/afiş tasarımında elişi kâğıdı, eva kâğıt, renkli kuru kalem, pastel boya, kuru boya gibi malzeme, kalem ve boyalar da serbestçe kullanılabilecektir.

8. Afiş tasarımında kullanılan karton veya mukavva tek yönlü olmalıdır.

9. Cümle/afiş tasarımının arka kısmında, cümle/afişi tasarlayıp hazırlayan öğrencinin adı soyadı, ilçesi, okulu, sınıfı, öğrenci ve veli iletişim bilgileri yer almalıdır.

10. Cümle/afiş resimli, çizimli, şekilli, siyah-beyaz veya renkli hazırlanabilir.

11. Tasarımda görsel ve yazı elemanları dengeli bir şekilde kullanılmalı ve dikkat çekici renkler tercih edilmelidir.

12. Afişte kullanılan yazılar okunaklı olmalıdır.

13. Afişte projenin adı ve oluşturulan tek bir cümle yer almalıdır.

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ VE PUANLAMA

1.      Cümlenin işlevselliği, öğreticiliği ve akılda kalıcılığı: 20 Puan