DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ DEDE KORKUT HİKAYELERİ KONULU HİKAYE YARIŞMASI

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ DEDE KORKUT HİKAYELERİ KONULU HİKAYE YARIŞMASI

03.01.2024 54

03-01-2024

SAKARYA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

2023 - 2024 Eğitim-Öğretim Yılı

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ

İlkokul, Ortaokul Öğrencileri Arası

“Sözlük Özgürlüktür”

"DEDE KORKUT HİKÂYELERİ" KONULU HİKÂYE YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

AMAÇ: Dilimizin Zenginlikleri “Dede Korkut Hikâyeleri" Konulu Hikâye Yarışması” ile öğrencilerin Türkçeyi doğru kullanmalarını sağlamak ve öğrencilerin yazılı anlatım yoluyla ifade yeteneklerini geliştirmek amaçlanmaktadır.

KAPSAM: Bu şartname, resmî/özel ilkokul ve ortaokul öğrencileri arasında yarışmanın amacını, yarışmaya katılacakları, katılım ve uygulamayı, başvuru ve değerlendirmeyi, yapılacak işlemleri, ödüllendirme ve yarışma takvimine ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır.

DAYANAK: Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği ve Dilimizin Zenginlikleri Projesi kılavuzunda yer alan Ek-2 Eylem Planındaki faaliyet çerçevesinde hazırlanmıştır.

KONU:

 İlkokullarda: “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında okudukları Dede Korkut Hikâyeleri tarzında hikâye yazmaları

 Ortaokullarda: “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında okudukları Dede Korkut Hikâyeleri tarzında hikâye yazmaları

BAŞVURU VE YARIŞMAYA GÖNDERİLECEK ESERLERDE ARANACAK ŞARTLAR:

Katılımcılar : Resmî/özel ilkokul ve ortaokul kademelerinde öğrenim gören öğrenciler.

1. Yarışmaya İlimiz geneli resmî ve özel ilkokul ve ortaokul öğrencileri katılabilir.

2. Öğrenciler yarışmaya yalnızca bir (1) eser ile katılabilir.

3. Eser özgün bir şekilde hazırlanmalıdır. 4. Her öğrenci yarışmaya; başka bir yerde yayımlanmamış, başka bir yarışmaya veya herhangi bir yayın grubuna gönderilmemiş en fazla bir (1) eserle katılabilir. Alıntı veya kopya olduğu, başka bir yarışmaya veya herhangi bir yayın grubuna gönderilmiş olduğu tespit edilen eserler iptal edilecek ve eser sahibi hiçbir hak iddia edemeyecektir. 5. Eserlerin Dede Korkut Hikâyeleri tarzında yazılması beklenmektedir. 6. Eserler gerçek bir olaydan esinlenerek yazılabileceği gibi hayal ürünü de olabilir.

7. Eser el yazısı kullanarak veya bilgisayar ortamında hazırlanarak oluşturulabilir. 8. Eserler en az 2 sayfa, en fazla 6 sayfa olmalıdır. 9. Bilgisayar ortamında yazılan eserler A4 dosya kâğıdı boyutunda Word formatında 12 punto, Times New Roman yazı karakteri kullanılarak 1,5 satır aralığı ile yazılacaktır.

10. Kâğıtlar tek yönlü kullanılmalıdır.

11. Yarışmaya gönderilecek eserler katlanmamış ve yıpranmamış şekilde okul müdürlüğüne ya da görevlendirilen öğretmene teslim edilecek; katlanan ve yıpranan eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.

12. Yarışmaya katılacak eser üzerinde öğrencinin kimliğini belirten ad, imza vb. işaretler bulunmayacaktır.

13. Ek-1 Yarışmacı Katılım Formu doldurularak ve eserle birlikte okul müdürlüğüne teslim edilecektir.

14. Ek-1 Yarışmacı Katılım Formu bulunmayan veya herhangi bir yerinde katılımcının kimliğini belirten işaret veya imza bulunan eserler, seçici kurul tarafından tutanakla değerlendirme dışı bırakılacaktır. 15. Belirtilen şartları taşımayan eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.

16. Her ilçe millî eğitim müdürlüğü kendi okulları arasında yarışmayı düzenleyecektir.

17. İlkokul ve ortaokul kategorileri ayrı ayrı değerlendirilecektir.

18. Okullar, komisyon marifetiyle okul birincilerini seçerek ilçe yarışmasına göndereceklerdir. İlçeler ilçe komisyonu marifetiyle ilkokul ve ortaokul düzeylerinde ilk üç eseri seçerek il yarışmasına göndereceklerdir.

19. İlçelerden ilkokul ve ortaokul kademelerinde birinci seçilen eserler İl Millî Eğitim Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Birimine (Sosyal, Kültürel ve Sportif Faaliyetler Bölümü) teslim edecektir.

20. İl yarışmasında ilkokul ve ortaokul düzeylerinde dereceye giren eserler ödüllendirilecektir. İlkokul ve ortaokul kademelerinde ilde dereceye giren eserlerle ilçe birincisi olarak seçilen eserler sergilenecektir.

DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ VE PUANLAMA: • Amaçlara Uygunluk: 15 Puan • Özgünlük: 25 Puan • Kurgu, Karakter ve Olayların Uyumu: 10 Puan • Türkçeyi Kullanma Becerisi: 15 Puan • Hikâyenin Bir Bütün Olarak Sunulabilmesi: 15 Puan • Hikâye Tekniğinin Kullanımı: 20 Puan

Ödüllendirme: İlçe genelinde dereceye giren öğrenciler ilçe millî eğitim müdürlüklerince, İl genelinde dereceye giren öğrenciler Sakarya İl Millî Eğitim Müdürlüğünce ödüllendirilecektir.

İLDE DERECEYE GİREN ESERLERE VERİLECEK ÖDÜLLER:

Birincilik Ödülü : Dizüstü Bilgisayar, Bisiklet, Kitap Seti

İkincilik Ödülü : Tablet, Bisiklet, Kitap Seti

Üçüncülük Ödülü : Akıllı Saat, Bisiklet, Kitap Seti

Dereceye Giren Eser Sahibi Öğrencilerin Ödüllendirilmesi

07 Şubat 2024