DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ SÖZLÜK TASARIM ETKİNLİĞİ

Bakanlığımız tarafından 2023 2024 eğitim öğretim yılında bakanlığımıza bağlı resmi özel eğitim kurumlarında öğrenim gören tüm okul öncesi ilkokul ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” yürütülecektir. Bu kapsamda okulumuzda sözlük tasarım etkinliği gerçekleştirecektir.

30.11.2023 45

30-11-2023SÖZLÜK TASARIM ETKİNLİĞİ

AMAÇ: “Bir dilde sözlerin bütünü; söz hazinesi, söz dağarcığı, kelime hazinesi, kelime kadrosu, vokabüler “ olarak tanımlanan söz varlığı, bireyler arası iletişim için çok önemlidir.

Söz varlığının önemi sadece bununla sınırlı kalmayıp bireyin anlama ve anlatma becerisini de etkilemektedir.

Söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlar.

SÖZLÜK TASARIM ETKİNLİĞİ KATILIM ŞARTLARI:

1. Yarışmaya okulumuz  öğrencileri katılabilir.

2. Öğrenciler yarışmaya yalnızca 1 sözlük ile katılabilir.

3. Sözlükler özgün bir şekilde hazırlanacaktır. Öğrenci sözlüğü hazırlarken kendi yazısını

kullanacaktır. Bilgisayarda dizilmiş, yazılmış sözlükler yarışmadan elenecektir.

4. Sözlük serbest herhangi bir konuda, alanda oluşturulabilir.( sağlık, tarih, mizah sözlüğü

canlılar alemî, çevre, oyunlar, ev sözlüğü)

5. Sözlükler her kademede 75 – 100 arası kelime içermelidir ve kâğıtlar tek yönlü

kullanılmalıdır.

6. Sözlükler resimli, çizimli, şekilli, siyah- beyaz ya da renkli hazırlanabilir.

7. Sözlüğün arka kapak iç sayfasına öğrencinin adı-soyadı ve sınıfı  yazılacaktır.

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ VE PUANLAMA:

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ PUAN DEĞERİ

Tasarımın işlevselliği(öğreticiliği, akılda kalıcılığı): 20